onsdag 9 juni 2010

En kylling hos Jensen

Det finns en del populära restauranger det sällan eller aldrig skrivs om. Som till exempel Jensen's Bøfhus.
Jensen's Bøfhus har blivit något av restaurangernas IKEA eller Kapp-Ahl, restaurangkedja som det är. Dock är det alltid kö in till restaurangen i Malmö; det är inte bara att släntra in och slå sig ner var man vill, här får man lydigt vänta på att personalen visar en till rätta.
Det här är en dansk kedja - konstigt vore annars med det namnet. Eller, tja, det skulle ju kunna vara en amerikansk kedja där skaparna försökt hitta på ett typiskt svenskt namn. 1984 öppnade Palle Skov Jensen sin första restaurang i Århus i Danmark. Nu finns det 33 restauranger, åtta av dem i Sverige och en i Lübeck, Tyskland.
Jensen's Bøfhus är ett alldeles utmärkt ställe att äta lunch på. Ja, det är mer än utmärkt. Som ni vet har jag tidigare här i TOPPGAFFEL! klagat på hur orimligt dyrt det blivit med snabbmat. Hos Jensen kan man fram till 16.00 få riktig, ordentlig mat till priser som motsvarar hamburgerkedjornas menyer.
Igår satt vi några stycken där efter att ha sett THE A-TEAM. Vi satsade allihop på kycklingen. Jensen's kycklingbiff kostar 49:- för 150 gram, eller 59:- för 200 gram, vilket vi valde. Då får man två trevliga bitar kycklingbröst, råstekt potatis och Jensen's Favoritsås. Fast det enda gröna som ingår, är en diskret kvist persilja. Sallad får man beställa in vid sidan av.
I vilket fall är kycklingen alldeles utmärkt - i synnerhet till detta pris.
Förra gången jag var där, valde jag Jensen's Lunch Round Steak för 69:-, och dessa 180 gram nötytterlår är att rekommendera framför kyllingen. Råstekt potatis och Favoritsås även här.
Vad innehåller egentligen denna Favoritsås?
Hur ska jag veta det? Men det smakar som något slags vinsås.
Då och då kommer servitrisen fram och kontrollerar att man ärt nöjd, igår kontrollerades det med extra gäll röst.
Lokalen restaurangen i Malmö är inhyst i har ganska taskig akustik, vilket medför att ljudvolymen kan bli ganska hög. I går blev det än värre, då nyblivna studenter hela tiden envisades med att gå förbi de vidöppna dörrarna och skrika och blåsa i visselpipor.
Restaurangen i Malmö har även en uteservering på gågatan.
Äter man lunch på Jensen's Bøfhus får man ett stämpelkort. Vid sjätte besöket får man en "gratis värdebiff". Ska bli spännande att se vad det är. "Fröken, kan jag få en värdebiff till kyllingen?". Och om värdebiffen inte är god, är den då värdelös?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar